Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bayswater station design changed after community feedback

Community feedback has ensured that plans for Bayswater’s new train station have been revised to include two escalators and modifications to public space and landscaping.

The station’s architecture has been designed with both rail and natural heritage in mind, with the finishes set to mimic the metal fluting on our trains while also reflecting the ripples on the nearby Swan River. Cream coloured concrete will also now be used to better integrate the station into the local environment. While the project designs initially included lifts and stairs, the project team were able to revise the station footprint to include one upward escalator on each of the two station platforms. In addition to lifts and stairs, the escalators will run from the eastern entry building in one direction up to each island platform.

Jones and Co Director Kelly Jones said it pleasing to see the community had be consulted to extensively on the design and that residents’ concerns had been heard.

“Bayswater Station is set to become a major transport hub, linking the future Airport Line and the Morley-Ellenbrook Line to the Midland Line and the wider rail network,” Kelly said. “It will be a major developmement for the suburb and a real drawcard for people looking to move to the area.

“This community is understandably very protective of its heritage and culture so it was only fitting that the State Government’s Metronet listened to what they had to say.”

Community consultation on Bayswater Station included online surveys, community events, briefings, presentations, enquiries and community reference groups. Feedback also led to tweaks to the architectural finishes of the design. More colour, texture and streamlined shaping all have been incorporated into the finishes of the structure, as well as the design of the public spaces and landscaping.

Transport Minister Rita Saffioti said thousands of people had their say on the new station.

“The new designs are a great outcome for the local community and public transport users, drawing on both local rail heritage and the natural world that surrounds it,” the Minister said.

The station revamp will be part of the 21km Morley-Ellenbrook rail project connecting the north-eastern corridor with the city.

 

Get the latest property market updates and listings for your neighbourhood.
No sales calls, just the latest property info straight to your inbox.
Scroll to Top